رزین های فنولیک و روش های اصلاح آن (6)

رزین های فنولیک و روش های اصلاح آن (6)

مروری بر رزین های فنولیک و روش های اصلاح آن (6)

پخت رزین های فنولیک

نووالاک ها و رزول ها محصولاتی با قابلیت حل، قابلیت ذوب و وزن مولکولی پایین اند، به عبارتی رزین های فنولیک با وزن مولکولی پایین ساخته و در همین حالت عرضه میشوند، به دنبال آن با ایجاد واکنش های اتصالاعات عرضی، وزن مولکولی رزین افزایش میا بد تا با کسب ساختمان شبکه مانند، خواص مفیدی حاصل شود. واکنش یک رزین گرما سخت شامل سه مرحله است.

مرحله اول

  • دراین مرحله که اولین قسمت است رزین هنوز در مایعات معینی انحلال پذیر و ذوب شدنی است و وزن مولکولی پایین دارد.رزین ممکن است به حالت مایع، جامد و یا نیمه جامد باشد. رزین های گرما سختی که به بازار عرضه می شوند در این مرحله اند.

مرحله دوم

  • مرحله دوم، یک مرحله ی میانی در واکنش رزین های گرماسخت است. در این مرحله رزین در اثر گرما، نرم و در تماس با مایعات معینی متورم می شود، اما به طور کلی ذوب یا حل نمی گردد. به عبارتی رزین های گرما سخت هنگام سخت شدن از یک حالت کشسان میگذرد که به آن مرحله دوم گویند. مدت زمان گذر از حالت مایع به حالت لاستیکی در یک دمای مشخص را زمان مرحله دوم گویند.

مرحله سوم

  • مرحله سوم، مرحله نهایی در واکنش رزین های فنولیک می باشد. در این مرحله رزین به طور کامل شبکه ای می شود و دیگر در حلال قابلیت حل شدن ندارد و همچنین نمی توان با اعمال حرارت آنرا ذوب نمود. سه مرحله پیش گفته در مورد رزول ها و نووالاک ها وجود دارد. اگر رزین از ترکیبات رزول تهیه شده باشد رزین حاصل از مرحله دوم را رزیتول و رزین حاصل از مرحله ی سوم را رزیت میگویند.
  • به طور کلی رزین ها تا قبل پخت، جرم مولکولی تقریبی 1500-150 g/mol و 75%-25 واکنش های اتصالی حلقه طی مرحله پخت انجام میشود. شایان ذکر است که شبکه ای شدن به طور معمول با حرارت صورت میگیرد. پخت رزین های فنولیک به دو نوع پخت حرارتی و اسیدی تقسیم میشود.

پخت حرارتی

پخت حرارتی رایج ترین روش پخت رزین های فنولیک نوع رزول است که به طور معمول در محدوه دمایی 180-130 درجه ی سانتیگراد انجام میگیرد. پخت این رزین ها همانند دیگر رزین های گرما سخت گرمازا است. به دلیل تراکمی بودن واکنش های پخت ، این واکنش ها هماره با آزاد سازی ترکیباتی با وزن مولکولی پایین مانند آب و آمونیاک است که به صورت گاز از سامانه خارج می شود.

پخت اسیدی

رزین های فنولیک را می توان در دمای محیط یا در دمای متوسط 90-50 درجه به کمک ترکیبات اسیدی مانند سولفونیک یا تولوئن سولفونیک اسید نیز پخت نمود. برای پخت اسیدی رزین روزل می توان با انواع مختلف از اسیدهای معدنی یا آلی در دمای محیط واکنش پخت را انجام داد. البته شایان ذکر است هر چند اسیدهای آلی سولفونیک مثل تولوئن سولفونیک اسید و فنول سولفونیک اسید مناسب اند اما نوع فنول سولفونیک اسید به علت سازگاری عالب با رزین و حل شدن کامل در آن ،بهتر و مناسب تر خواهد بود.

عوال متعددی همچون میزان فنول و فرمالدهید آزاد،زمان پخت، دمای پخت، میزان اسید یا pH مخلوط اسید و رزین بر سرعت واکنش و میزان پخت رزین تاثیر زیادی دارند.

در صورت کم بودن اسید مصرفی، وجود دما وزمان کافی برای رسیدن به مقدار بهینه پخت ضروری است.

گرمای حاصل از پخت

گرمای حاصل از واکنش گرمازای اسید با رزین، عامل ادامه و پیشرفت واکنش خواهد بود. در صورتی که گرمای تولید شده حین واکنش کم باشد، سرعت واکنش و میزان پخت رزین کاهش می یابد. در این گونه موارد لازم است برای پخت تکمیلی، قطعه را در محیط گرم 100-60 قرار داد. در روش پخت اسیدی مرحله اختلاط اسید با رزین بسیار مهم است اضافه کردن ناگهانی اسید خالص به رزین ممکن است باعث واکنش ناگهانی و ایجاد تکه ای پخت شده در داخل رزین گردد.

اضافه کردن اسید باید به آرامی صورت گیرد و بهتر است از محلول اسید استفاده کرد.

شایان ذکر است عامل Ph خیلی پایین ، پل های متیلنی و در pH خنثی پل های دی بنزیل اتر مشاهده شده اند.

 برای دریافت اصل مقاله کلیک کنید.

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

برای امنیت، استفاده از سرویس reCAPTCHA گوگل مورد نیاز است که تابع Privacy Policy and Terms of Use است.

من با این شرایط موافق هستم .


دسته بندی مقالات


لیست قیمت رزین


ارتباط با ما

لوگو نادپلیمر | تولیدکننده انوع رزین‌های پلی‌استر غیراشباع، فنولیک و اکریلیک پایه آب

شرکت کولان سل، با دارا بودن تیم تحقیق و توسعه فعال قادر به طراحی و تولید انواع رزین های پلی استر غیراشباع، اکرلیک و فنولیک مورد نیاز مشتریان است. همچنین این شرکت دارای تیم بازاریابی و فروش بسیار با تجربه بوده که محصولات این شرکت را در بازارهای داخلی و بازارهای خارجی عرضه می نمایند.

شروع مکالمه

یکی از اعضا را انتخاب و در واتساپ گفتگو کنید

آقای سعیدی پور

سرپرست فروش

آقای سعیدی پور

آقای برزگر

مسئول فروش

آقای برزگر