امروزه با رونق گیری صنعت مجسمه سازی و رشد و توسعه ی روز افزون آن، استفاده از رزین ها و به طبع هاردنر و کاتالیزور ها نیز افزایش داشته است. به طوری که در حال حاضر برای ساخت اکثر مجسمه ها (تندیس، سردیس و …) از رزین های مجسمه سازی استفاده میشود.
یکی از انواع رزین های مورد استفاده در صنعت مجسمه سازی، رزین های پلی استر غیر اشباع میباشند.
رزین پلی استر در ابتدا به شکل مایعی است به غلظت مربا، ولی وقتی با هاردنر (سخت کننده) مخلوط می گردد، پس از مدتی حرارت آن بالا می رود و به حالت ژله در می آید و سپس سخت و محکم می گردد. البته با اضافه کردن چند قطره کاتالیزور می توان زمان خشک شدن را کاهش داد. رزین پلی استر برای سفت شدن باید در کوره پخته شود.
میزان استفاده از هاردنر و کاتالیزور در کیفیت، دوام و رنگ آن تاثیر دارد. رزین پلیاستر مادهای همه فن حریف است که برای روکش کردن، قالبگیری و ساختن اشیا و معمولاً همراه با پارچههای فایبرگلاس مورد استفاده قرار میگیرد.
نکته: به دلیل چسبندگی زیاد رزین پلی استر، باید داخل قالب را صاف بگیریم و از جداکننده ها در داخل آن استفاده کنیم. برای این کار می توانیم از پارافین و یا فیلم استفاده کنیم. فیلم، مایعی است که با قلم مو بر سطح قالب زده می شود و پس از خشک شدن، یک لایه ی نایلون مانند نازک ایجاد می کند.
رزین های پلی استر شرایط نگهداری خاصی دارند و باید در جایی تاریک و خنک نگهداری شوند تا حداکثر عمر (6 ماه) را بکنند.
هاردنرهای مورد اسفاده در پلی استر، به دو صورت مایع و خمیری وجود دارند. کار کردن با نوع خمیری ساده تر است، هاردنر مایع به رنگ آب است و بوی تندی دارد.
به طور کلی میزان استفاده از هاردنر در رزین های پلی استر شفاف 2% است، اما با افزایش یا کاهش میزان هاردنر میتوان زمان سفت شدن (سخت شدن) را تنظیم کرد. رزین پلی استر در لایه های نازک خیلی به کندی سفت می شود و قسمت بالای آن به حالت چسبنده باقی می ماند. در این موارد، باید مقدار هاردنر را به 4 درصد رساند.
اگر ضخامت پلی استر زیاد باشد، احتمال ترک خوردگی پیش می آید که در این مورد، باید میزان هاردنر را یک درصد انتخاب نمود. زمانی که قالب پلاستیکی باشد و نسبت به حرارت حساس باشد نیز باید میزان هاردنر را کاهش داد. اگر مقدار هاردنر از 4 درصد بیشتر شود، باعث می شود پلی استر خیلی ترد و شکننده شود. برای این که پلی استر حالت قابل انعطافی داشته باشد، بایستی میزان هاردنر را یک درصد گرفت.
ماده ی شتاب دهنده، مایعی است به رنگ بنفش که از ترکیبات کبالت می باشد. مقدار ماده ی شتاب دهنده در رنگ و زمان بستن (سفت شدن) پلی استر تأثیر می گذارد. بسیاری از شتاب دهنده ها زمان سفت شدن را به جلو می اندازند و باعث می شوند پلی استر میل به زردی یا قرمزی پیدا کند. ماده ی شتاب هنده در ایجاد حرارت به هنگام بستن نیز تأثیر می گذارد. وقتی ماده ی شتاب دهنده بیش تر باشد، به دلیل تسریع عمل پلیمریزاسیون، حرارت بیشتری تولید می گردد. برای آماده کردن پلی استر اول ماده ی شتاب دهنده را در آن می ریزیم و خوب به هم می زنیم و سپس ماده ی هاردنر را به آن می افزاییم.
رزین های پلی استر مختلف، معمولا بین 3 تا 5 درصد حجم خود را در طی زمان انعقاد (بسته شدن) از دست می دهند. این خاصیت دارای مزایا و ضررهایی است. مزیت آن در این است که به علت کوچک شدن، از قالب ساده تر بیرون می آید. ضرر آن در این است که اگر یک لایه از آن را روی لایه ی دیگری که منعقد شده بریزیم، به علت این که لایه ی قبلی به علت انقباض با دیواره ی قالب فاصله پیدا کرده است، به داخل آن فاصله راه پیدا می کند و حجم زائدی را به وجود می آورد که بعدا باید تراشیده شود.
مجسمه های ساخته شده از رزین های پلی استر را میتوان به دو روش متفاوت رنگ آمیزی کرد.
روش اول: در همان ابتدا رزین پلی استر مایع را با رنگ مخلوط کرده و بهم می زنند و سپس کبالت را به آن اضافه می کنند، در این صورت است که مجسمه رنگی یکدست حاصل می شود.
روش دوم: بعد از شکل گیری و ایجاد قالب مجسمه پلی استری می توان مدل را با جوهر و یا رنگ های مخصوص اتومبیل رنگ آمیزی کرد. یکی دیگر از رنگ های قابل استفاده برای مجسمه پلی استری رنگ آلکیدی می باشد.
شرکت کولان سل، با دارا بودن تیم تحقیق و توسعه فعال قادر به طراحی و تولید انواع رزین های پلی استر غیراشباع، اکرلیک و فنولیک مورد نیاز مشتریان است. همچنین این شرکت دارای تیم بازاریابی و فروش بسیار با تجربه بوده که محصولات این شرکت را در بازارهای داخلی و بازارهای خارجی عرضه می نمایند.
یکی از اعضا را انتخاب و در واتساپ گفتگو کنید
مدیر فروش
کارشناس فروش
تمامی حقوق این وب سایت متعلق به شرکت ناد پلیمر می باشد.