رزین تیکسوتروپ یا به اصطلاح رزین ایستاده یکی از انواع رزینهای پلی استر غیر اشباع که معمولا بر پایه ی رزین اورتوفتالیک تولید بیشتری دارد.
ابتدا لازم است بدانیم معنی تیکسوتروپی چیست تا بهتر بتوانیم متوجه کاربرد این نوع از رزین ها بشویم .
تیکسوتروپی (Thixotropy) : به پدیده کاهش ویسکوزیته ظاهری مایعات تحت عملیات و تنشی ثابت با گذشت زمان گفته می شود. تیکسوتروپی نوعی حالت است که در آن با حذف تنش برشی خارجی، ویسکوزیته به حالت قبل باز می گردد.
حال بیایید کمی دقیـق تر به مایـعات تیکسوتروپی نگاه کنیم و ببینیم در کدام دسته از مایعات و سیالات قرار می گیرند. سیالات (مایعات) را به دو دسته اصلی تقسیم می شوند :
1 – سیال نیوتنی
2- سیال غیرنیوتنی
سیال نیتونی: در سیالات نیوتونی، رابطه بین تغییرات تنش برشی و نرخ تنش اعمال شده به صورت خطی است و ضریب ثابت تبدیل کننده این تناسب خطی به معادله، همان گرانروی است.
سیال غیر نیوتنی: در سیالات غیر نیوتونی، دیگر اثری از رابطه خطی میان تغییرات تنش برشی و نرخ تنش اعمال شده نیست و در این طیف از سیالات، مدت زمان اعمال تنش نقش مهمی در تنش برشی حاصل شونده ایجاد میکند.
همانطور که می بینید در سیالات غیرنیوتونی ضریبی ثابت مانند گرانروی یا همان ویسکوزیته برای توصیف وضعیت تنش برشی معنا ندارد.
سیالات غیرنیوتنی به 2 دسته تقسیم می شوند:
1- مستقل از زمان اعمال نیرو
2- وابسته به زمان اعمال نیرو
مستقل از زمان اعمال نیرو: ویسکوزیته آنها مستقل از زمان وارد شدن نیروی بیرونی است و تنها به بزرگی نیرو و تنش برشی بستگی دارد و به دسته های زیر تقسیم می شوند:
الف) سیالات دیلاتانت
ب) شبه پلاستیکها
ج) بینگهام
وابسته به زمان اعمال نیرو: سیالاتی هستند که ویسکوزیته آنها هنگام وارد شدن نیرو خارجی و تنش برشی در طول زمان تغییر میکند که به دو دسته زیر تقسیم می شوند:
الف) سیالات رئوپکتیک: ویسکوزیته آنها به صورت افزایشی است یعنی در طول زمان اعمال نیرو و تنش افزایش مییابد. بدین معنا که در هنگام اعمال نیرو باید مدتی از زمان سپری شود تا اثرات آن مشخص شده و درنتیجه تنش اعمالی سیال سفت شده و ویسکوزیته آن افزایش می یابد و اگر نیرویی بهطور ناگهانی وارد شود سیال تغییری نمیکند.
ب) تیکسوتروپی نوع دوم: از سیالهای وابسته به زمان، سیال تیکسوتروپی میباشند که خواصی عکس خواص سیالهای رئوپکتیک دارند. یعنی با اعمال نیرو در طول زمان ویسکوزیته آنها کاهش مییابد، پس میتوان دریافت که برای ثابت نگه داشتن نرخ کرنش (تغییر شکل) در طول زمان برای این نوع سیالات، به علت کاهش ویسکوزیته با گذشت زمان، باید اعمال نیروی خارجی نیز کاهش یابد.
مثالی قابل درک از این نوع سیالات عسل است، اگر عسل برای مدت طولانی استفاده نشود گرانروی آن افزایش یافته و عسل سفت میشود اما اگر در مدت زمان مناسبی به هم زده شود، روان شده و ویسکوزیته آن کاهش مییابد.
همانگونه که مشاهده میشود گرانروی سیال رئوپکتیک درطول زمان افزایش داشته و برخلاف آن سیال تیکسوتروپیک کاهش مییابد.
حال که اطلاعاتی در خصوص معنی و مفهوم و وضعیت مایعات و سیالات تیکسوتروپی به دست آوردیم به رزین تیکسوتروپی می پردازیم.
با توجه به توضیحات در خصوص سیال تیکسوتروپی نیروی خارجی اعمالی به رزین نیروی چرخشی می باشد که در زمان اعمای این نیرو ویسکوزیته رزین کاهش می یابد یا به اصطلاح رزین شل می شود و پس از آن ویسکوزیته افزایش می یابد.
برای این نوع رزین ها پارامتری به نام، شاخص تیکسوتروپی تعریف می شود که بر اساس نسبت ویسکوزیته با سرعت 6 دور بر دقیقه و سرعت 60 دور بر دقیقه محاسبه می شود. براساس نوع کاربرد میزان ویسکوزیته، شاخص تیکسوتروپی و ژل تایم تنظیم خواهد شد .
همچنین در اصطلاحات بازار رزین، نام دیگر این نوع رزین ها، رزین ایستاده می باشد.
از رزین تیکسوتروپی یا ایستاده برای استفاده در سطوح عمودی در صنایع زیر استفاده میشود:
شرکت کولان سل، با دارا بودن تیم تحقیق و توسعه فعال قادر به طراحی و تولید انواع رزین های پلی استر غیراشباع، اکرلیک و فنولیک مورد نیاز مشتریان است. همچنین این شرکت دارای تیم بازاریابی و فروش بسیار با تجربه بوده که محصولات این شرکت را در بازارهای داخلی و بازارهای خارجی عرضه می نمایند.
یکی از اعضا را انتخاب و در واتساپ گفتگو کنید
مدیر فروش
کارشناس فروش
تمامی حقوق این وب سایت متعلق به شرکت ناد پلیمر می باشد.